UIKC zoekt samenwerking in Denemarken

Onlangs heeft het UIKC (Uien Innovatie en KennisCentrum) een bezoek gebracht aan Denemarken. In Denemarken heeft het UIKC gesprekken gevoerd met de Horticultural Advisory Service (HAS) die ook het uien praktijkonderzoek en voorlichting voor zijn rekening neemt.

UIKC en HAS willen nader onderzoeken of er synergie kan worden gevonden in de activiteiten van beide organisaties. Bij de HAS heeft UIKC gesproken met de uienspecialisten. HAS geeft niet alleen advies maar legt ook onderzoek aan bij telers. Naast uien geeft HAS ook advies op het gebied van andere gewassen zoals peen, prei, broccoli, fruit en sla.

Samen met HAS heeft UIKC ook enkele Deense telers bezocht. UIKC werd uitgenodigd om bij deze telers in de bewaring te kijken. Hier waren zowel gele als rode uien aanwezig. Opvallend was de zeer professionele (machines, apparatuur, gebouwen) manier van aanpak bij de telers. Enkele bedrijven waren niet alleen zeer groot (ca. 150 ha uien) maar sorteerden en verpakten zelf hun product. Op deze manier hadden zij rechtstreeks contact met de Scandinavische supermarktketens. Ook was het aandeel biologische uien groot.